27 Nisan 2016 Çarşamba

PARMA

Gezimizin 10. Gününde Lucca’yı arkamızda bırakarak bugünün son durağı, aynı zamanda geceleyeceğimiz Parma’ya hareket ediyoruz. Lucca ile Parma arası yaklaşık 195 kilometre ve 2 saat 15 dakika kadar bir zaman alıyor.
Parma, İtalya’nın Emilia-Romagna bölgesindeki kendi adını taşıyan ilin merkez şehridir. Etrüsk dönemine kadar tarihi geçmişi bulunmakta. Roma ordularında kullanılan yuvarlak kalkanlar “Parma” olarak isimlendirilir. Şehrin ortasından geçen ırmak da “Parma çayı”dır. Futbolseverlerin yakından tanıdığı futbol takımı dışında jambonu (Prociutto di Parma) ve meşhur “Parmesan peyniri” (Parmigiano-Reggiano) yanında değişik pasta çeşitleri (Tortelli ve Anolini) makarna konusunda dünya çapında meşhur “Barilla Grubu” ve “Parmalat” şirketi kenti dünyanın sayılı gurme şehirlerinden birisi yapıyor. Buradan hareketle 2004’de Avrupa Birliği tarafından “European Food Safety Authority” (Avrupa Besin Güvenliği Merkezi) Parma’da kurulmuş.

Parma, aynı zamanda tarihi dokusu ile de ön planda olup “Parma Üniversitesi” Avrupa’nın en eski üniversitelerinden birisidir.

Kentte çok sayıda saray, kilise, tiyatro, şehir surları gibi görülecek mekanlar mevcut. Kısıtlı zamanda görebildiklerimizi, birkaç günlük bir seyir ile birlikte izleyelim.








4 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Bu gezimizde gördüğümüz Toskana, sanırım en güzel yörelerindendi.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  2. İtalya benim için de özel ülkelerden biridir. Parma'ya dair sayenizde pek çok bilgi edindim..teşekkürler Mehmet Bey..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yararlı olabildiysem ne mutlu bana.
      Sevgiler, saygılar

      Sil